Drömmen att köra motorcykel

Har man ett intresse för motorsport och i synnerhet för motorcykelsport så kanske det är en dröm att själv köra motorcykel. Nu är det ju inte så enkelt att bara skaffa sig en motorcykel och ge sig ut på vägarna och köra. Det gäller att skaffa sig rätt körkort för den motorcykel man vill köra.

practice motorcycle

Det finns olika körkortsklasser för motorcykel och skillnaden mellan dessa klasser är åldersgräns och storlek på motorcykeln. Den lägsta klassen är A1 och innebär lätt motorcykel, då får du köra motorcyklar med en storlek upp till 125 kubik och effekten får högst vara 11 kW, du måste vara fyllda 16 år för att kunna ta ett A1 körkort.

A2 så stiger kilowattantalet upp till 35 kW och åldersgräns på 20 år, den tyngsta klassen är A och då är det för tung motorcykel och då spelar varken slagvolym eller effekt in utan det är endast åldersgränsen som är satt till 24 år, har du däremot innehaft ett körkort i klassen A2 under två år så har du möjlighet att ta för behörig A vid 20 års ålder.

Som med alla körkort så måste du ha körkortstillstånd från Transportstyrelsen och genomgå någon form av utbildning. Oavsett om det är körkort för MC, bil som du planerar att ta så kan du läsa mer om det här. Det är alltid bra att vara påläst inför att man ska påbörja sin körkortsutbildning så man vet vad som gäller.

När du har allt klart för dig och du vill börja med ditt körkort så är körkortstillståndet det första du ska ordna och det kan du ansöka om här. När allt är klart så är det till att börja övningsköra tills du är väl förberedd för ditt slutprov. Förhoppningsvis så har övat väl både praktiskt och teoretiskt så du får ditt körkort vid första uppkörningen.