MotoGP

Den tunga klassen i motorcykel är MotoGP som utspelas på en bana i höga hastigheter. MotoGP-tävlingarna arrangeras runt i hela världen med sammanlagt 18 tävlingar. Första tävlingen är i Qatar för att sedan arrangeras i USA. Flera tävlingar utspelar sig i Europa, Australien och Malaysia. Dessvärre finns det inga tävlingar i Europa.

Marc Marquez MotoGP

Marquez, den oslagbare

De fem tävlingar som hittills körts 2014 har vunnits av Marc Marquez från Spanien. Han har visat sig vara nästan oslagbar trots sin unga ålder. Om det beror på att hans motorcykel från Honda är bättre än hans motståndare eller om det är hans aggressiva körstil som gör att han vinner lämnar vi osagt. Men med största sannolikhet är hans vinster en produkt av bägge faktorerna. Om man ser på Marquez odds för kommande race i tävlingen är han vinsttippad. Tvåan ligger långt bakom med mycket högre odds.

Den yngste av förarna

Marc Marquez är endast 21 år gammal och har under sin karriär lyckats bli den yngsta att vinna ett förar-VM och den första att vinna ett världsmästerskap i MotoGP under sin första säsong som förare i högsta klassen.

En karriär att drömma om

Marc började sin VM-karriär som 15-åring med att köra i 125cc klassen på en KTM-motorcykel. 2008 började han som nybörjare men lyckades inte knipa några förstaplatser det året. Men han lärde sig mycket under det året. Det året placerade han sig på trettonde plats. Året därpå gick det bättre. Fortfarande ingen vinst – men en åttonde plats knep han.

Ny MC och nya tag

Med den nya motorcykeln från Derbi vann han 125cc klassen 2010 och det var dags att gå upp en klass till Moto2, den näst högsta klassen. Första året blev Marc världstvåa och året efter blev han världsmästare i Moto2. 2013 tävlade han i och vann MotoGP och resten är historia.